Stervensbegeleider

“Alles komt en gaat”, zei de meditatie leraar. Ik zat 10 dagen lang, 9 uur per dag. In stilte, alleen maar observeren. “Alles komt en gaat in het leven, wij ook.”. Wij ook? Wij ook. Ik ook. O ja. Natuurlijk.

Het leven is kort en ik vind het belangrijk om regelmatig stil te staan. Om mezelf af te vragen: “Is dit hoe ik mijn leven wil leven?”. Om vervolgens mijn koers bij te stellen en vrolijk verder te leven. De kunst van Jelmer Konjo in zijn serie “Don’t worry everybody dies” drukt uit hoe ik het leven en sterven graag wil zien.

Voor mijn werk bij Leyden Academy on Vitality and Ageing sprak ik met tientallen ouderen over wat zij belangrijk vinden in het leven. Aan het einde van een bezoek, als ik opstond om mijn jas aan te trekken, noemden zij regelmatig tussen neus en lippen door: voorbereiden op de dood. “Ach nee, laat maar. Ik weet niet waarom ik dat zei. Ik weet ook niet zo goed wat ik er mee moet.”, zeiden ze dan. En ik wist ook niet wat ik er mee moest. Daarom besloot ik een opleiding tot stervensbegeleider te volgen bij het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Deze opleiding heb ik met veel eye openers en plezier (ja écht!) in december 2018 afgerond.

mail@anneannink.nl

Advertentie