Het verhaal van de dappere wetenschapper

Er was eens een dappere wetenschapper die trede voor trede de lange wenteltrap afdaalde uit zijn ivoren toren. Onder zijn arm had hij een onderzoeksrapport waar hij lang aan had gewerkt. Het onderzoek had hij snel afgerond, maar het opschrijven van de betekenis van zijn resultaten kostte hem veel tijd en moeite. De andere torenbewoners maakten hem voor gek uit, maar hij liet zich niet tegenhouden. Krakend opende hij de deur van de ivoren toren en stapte hij de frisse buitenlucht in.

Hij begaf zich op ongebaande paden, maar ging vol vertrouwen op zoek naar de beleidsmakers die zijn land bestuurden. Hij was nog niet lang onderweg toen hij er door één voorbij werd gerend. De wetenschapper realiseerde zich dat de beleidsmaker haast had en hij snel moest handelen. Hij wilde zich omkeren, maar hij kon de beleidsmaker niet bijhouden. Erachteraan rennen zou tevergeefs zijn.

De tweede beleidsmaker die hij tegenkwam wilde wel vijf minuten tijd nemen. Totaal onverwachts werd de wetenschapper de laan uitgestuurd. “Wie denk je wel niet dat je bent met je bevindingen?” De beleidsmaker trok woedend het rapport uit zijn handen en scheurde het doormidden.

Radeloos en verloren keerde de wetenschapper terug naar zijn toren. Zijn hoofd was gebogen naar de grond. Plots struikelde hij. Het was een beleidsmaker die in het gras lag uit te rusten. De beleidsmaker bleef rustig liggen en vroeg de wetenschapper wat hem bezighield. De wetenschapper vertelde zijn verhaal. “Wat stond er dan in dat rapport?”, vroeg de beleidsmaker nieuwsgierig. De wetenschapper legde kort uit waar zijn onderzoek over ging.

Toen ze afscheid namen was de wetenschapper verbaasd dat hij zijn resultaten in zo’n korte tijd kon uitleggen. Hij realiseerde zich dat hij zijn tijd beter kon besteden aan verhalen vertellen dan aan rapporten schrijven. De beleidsmaker vervolgde zijn eigen weg. Hij moest zich verantwoorden bij zijn opdrachtgever en legde uit wat hij onderweg had gehoord. Hij kreeg complimenten van zijn baas voor de waardevolle informatie. Zowel de wetenschapper als de beleidsmaker besloten vaker naar buiten te gaan en ze leefden nog lang en gelukkig.

 

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s